Documentation scienceplus.abes.fr version Bêta

À propos de : Grazing and technical grass cultures. The world of livestock breeding in the mountain regions of the Vercors and the Bigorre        

AttributsValeurs
type
Is Part Of
Subject
subtitle
  • Les mondes de l’élevage des territoires de montagne du Vercors et de la Bigorre
Title
  • Grazing and technical grass cultures. The world of livestock breeding in the mountain regions of the Vercors and the Bigorre
  • ‪Pâturage et cultures techniques de l’herbe‪
has manifestation of work
related by
Contributor
Abstract
  • L’objectif de cet article est de décrire et d’analyser la façon dont les activités d’élevage herbivore des territoires de montagne s’appuient sur l’usage des ressources herbagères locales. En nous focalisant sur l’élevage de montagne, nous faisons apparaître la diversité des modalités pratiques d’articulation des lieux de production et des lieux de disponibilité des ressources dans des régions présentant des contrastes pédo-climatiques contraignants. Pour ce faire, nous rendons compte, dans une démarche comparative, des cultures techniques de l’herbe d’éleveurs du Vercors (Alpes du Nord) et d’éleveurs de la Bigorre (Pyrénées). La description des modalités sociotechniques d’usage et de valorisation des ressources herbagères nous amène à caractériser deux cultures techniques de l’herbe dans lesquelles les pratiques de pâturage prennent une place et un sens particuliers, étroitement liés à des logiques sociales qui animent leur façon de se penser éleveurs : une « culture agropastorale » dans le Val d’Azun, qui repose essentiellement sur une gestion différenciée de l’espace et la mobilité des troupeaux, et une « culture herbagère » dans les Quatre Montagnes, basée principalement sur une conduite différenciée des prairies.
  • ‪The aim of this article is to describe and analyze the way in which livestock grazing activities in mountain regions depend on the use of local grassland resources. By focusing on mountain livestock farming, we attempt to show the diversity of practical means of linking production sites to sites where resources are available in regions with major environmental constraints. To do this, we used a comparative approach to describe the technical grass cultures of livestock farmers in the Vercors (Northern Alps, France) and in the Bigorre (Pyrenees, France). The description of the sociotechnical means for using and developing grassland resources led us to characterize two technical grass cultures in which grazing practices have a particular role and meaning, closely linked to the social rationales that motivate the way livestock farmers see themselves: an « agropastoral culture » in the Val d’Azun, which essentially relies on the differentiated management of space and of herd mobility, and a « grass culture » in the Quatre Montagnes, primarily based on differentiated grassland management.‪
article type
publisher identifier
  • TC_063_0056
is part of this journal
issue section title
  • Thema -- I. Travailler la nature
is primary topic of



Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata